Blog

Sanal Mağaza Nedir? Sanal Mağaza Açmak Bize Ne Kazandırır?

Sanal Mağaza dijital ve gerçek hayattaki alışveriş arasındaki boşluğu dolduran genişletilmiş gerçeklik araçlarıyla desteklenen bir e-ticaret deneyimi olarak özetlenmektedir. Günümüzün en popüler satış modeli haline gelen sanal mağazalar her geçen gün artan sayısı ile tüketiciye hizmet vermektedir.

Sanal Mağaza dijital ve gerçek hayattaki alışveriş arasındaki boşluğu dolduran genişletilmiş gerçeklik araçlarıyla desteklenen bir e-ticaret deneyimi olarak özetlenmektedir. Günümüzün en popüler satış modeli haline gelen sanal mağazalar her geçen gün artan sayısı ile tüketiciye hizmet vermektedir.

Dijital dünya ile geniş bir alanı bünyesinde barındırır ve gerçeklik araçlarına sahiptir. Bu araçlar, 3B modelleme, sanal gerçeklik, holografik görüntüler veya artırılmış gerçeklik gibi farklı detaylara sahiptir. Buradan alışveriş yapanlara gerçekten mağazada oldukları hissini vermektedir. Aynı zamanda sürükleyici ve satın almalarının nasıl göründüğünü görmelerine olanak sağlar. Bununla birlikte gerçek zamanlı olarak satış ortaklarıyla etkileşime girmelerinim mümkün kılan bir yoldur.

Sanal Mağazanın Faydaları

Sanal mağazalar, çevrimiçi ve çevrimdışı dünya arasındaki boşluğu doldurmaktadır. Müşterilere ürünle ilgili gerçekçi bir deneyim sunar ve bilinçli bir karar vermelerine yardımcı olur.

Sanal mağazanın avantajlarından bazıları şunlardır:

Alışverişin yeni adresi haline gelen sanal mağazanın avantajları tüketiciler ve firmalar açısından çok beğenilen özelliklere sahiptir. Bu haliyle

  • Sanal mağaza insan dokunuşlarına olanak sağlar.
  • Videolar ile birebir etkileşim sağlamaktadır.
  • Fiziksel mağazalar ile azalan maliyetler sağlar.
  • İyileştirilmiş bir müşteri deneyimi sunmaktadır.
  • Satışların artmasına neden olur.
  • İnternet ve dijital ortamlarda her yerde sanal mağaza kurulabilmektedir.
  • Yorumlar ile tüketiciler arasında etkileşimi artırmaktadır.

Sanal Mağaza Nasıl Çalışır?

Farklı markalar sanal bir mağaza geliştirmek için farklı yaklaşımlar benimser. Örneğin, IKEA, müşterilerin satın almadan önce nasıl göründüğünü görmek için sanal mobilyaları evlerine yerleştirmelerine olanak tanıyan bir yer uygulamasına sahiptir. Bunun gibi bir çok örneğini görebileceğiniz sanal mağazalar bulunmaktadır. Bir diğer örnek ise alışveriş yapanların bir kıyafeti denemeden bile üzerlerinde nasıl göründüğünü görebilmeleri için soyunma odalarında artırılmış gerçeklik kullanmaktadır. Bazı markalar, müşterilere ürünlerinin tadına bakmak için sanal gerçeklik deneyimleri bile yaratıyor.

Sanal alışverişin temel amacı, alışveriş yapanlara ürünü satın almadan önce gerçekçi bir deneyim yaşatmaktır. Bu durum, iadeleri azaltmaya ve müşteri memnuniyetini artırmaya yardımcı olduğu için hem müşteri hem de perakendeci için faydalı olmaktadır.

Sanal Mağaza Türleri

Sanal mağazaların uğraştığı şey, perakendeciliğin sanal olurken fiziksel dokunuşudur . Müşterilere sürükleyici ve gerçekçi bir deneyim sunarak bu hedefi gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Farklı bakış açısı ile günümüzde yedi tür sanal mağazadan bahsetmek mümkündür. Bunlar:

Sanal Deneme

Bu, en popüler sanal mağaza türlerinden biridir. Alışveriş yapanların ürünlere fiziksel olarak dokunmadan bile denemelerini sağlar. Bu mağaza türü, alışveriş yapanlara ürünün üzerlerinde nasıl görüneceğine dair gerçekçi bir deneyim sunmak için teknolojiyi kullanmaktadır. Hatta web sitelerinde ve uygulamalarında, alışveriş yapanların farklı gözlük ve güneş gözlüğü türlerini denemelerini sağlayan bir deneme özelliği bulunmaktadır. .

Sanal denemeler, sanal denemelere benzer, ancak alışveriş yapanların nasıl göründüklerini görmek için sanal öğeleri gerçek dünya ortamlarına yerleştirmelerine olanak tanımaktadır. Bu mağaza türü, özellikle mobilya veya ev dekorasyonu gibi şeyler satın almak isteyen müşteriler için faydalı olmaktadır.

Görsel Arama

Görsel arama, alışveriş yapanların kelimeler yerine bir görsel kullanarak ürünleri aramasına olanak tanıyan bir sanal mağaza türüdür. Bu mağaza türü, ne istediğini bilen ancak adını bilmeyen müşteriler için faydalıdır. Görsel arama özelliği bulunan bir çok mağaza örnek olarak gösterilebilir.

Sanal Gerçeklik Mağazası

Sanal gerçeklik mağazası, alışveriş yapanlar için sürükleyici ve gerçekçi bir sanal deneyim yaratmak için VR teknolojisini kullanan bir tür sanal mağazadır. Müşteriler, mağazaya bir VR (Virtual Reality)  kulaklık aracılığıyla erişmektedir. Bununla birlikte ürünlerle etkileşime girebilecekleri ve satın alma yapabilecekleri sanal bir dünyaya taşınmaktadır.

360 derecelik Ürün Görünümü

360 derecelik ürün görünümü, alışveriş yapanların bir ürünü tüm açılardan görmelerini sağlayan bir tür sanal mağazadır. En basit bir ifadeyle, gerçek bir ürünün 3D versiyonudur. Müşteri ürünü tüm açılardan yakınlaştırabilir, döndürebilir ve inceleyebilmektedir. Bir ürünü satın almadan önce detaylı olarak görmek isteyenler için harika bir deneyim sunar.

3D Web Mağazaları

3D web mağazası, basit bir katalog yerine bir e-ticaret web sitesinde 3 boyutlu bir web mağazası deneyimi sunmasıdır. Bu tür mağazaların temel amacı, alışveriş yapanlara sürükleyici ve gerçekçi bir deneyim sunmaktır. Alışveriş yapanlara gerçekçi bir ürün deneyimi yaşatmak için 3D ürün resimleri, 360 derecelik görünüm ve diğer görsel öğeleri kullanılmaktadır. Web sitelerinde, alışveriş yapanların bir satın alma yapmadan önce mobilyaların evlerinde nasıl görüneceğini görmelerini sağlayan bir 3D oda planlayıcısı bulunmaktadır.

Video Etkileşimleri

Birkaç marka, 1:1 mağaza içi alışveriş deneyimlerini sanal olarak çoğaltmak için çevrimiçi mağazalarında video etkileşimleri ve danışmalar ekler. Özellikle satın almadan önce insan etkileşimi kurmak isteyen müşteriler için mükemmeldir. Ayrıca, alışveriş yapan kişi ile güven ve güvenilirlik oluşturmaya yardımcı olur. Örnek olarak gösterilirse alışveriş yapanların cilt tipleri için doğru ürünleri seçmelerine yardımcı olmak için uzmanlarıyla bire bir video danışmanlığı sunarlar.