İç SEO, Backlink gibi dış etkenlerden ziyade web sitenizdeki sayfa hızı ve anahtar kelime yoğunluğu gibi öğeleri iyileştirmeye odaklanan bir SEO türüdür. SEO yani arama motoru optimizasyonu arama motorları için çok önemlidir. Peki İç SEO Nedir?
İç SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?
Kontrol ettiğiniz ve web sitenize dahil ettiğiniz herhangi bir optimizasyon, İç SEO olarak adlandırılır. Sayfa içi optimizasyonlar, web sitenizi kullanıcılar için daha kullanışlı ve faydalı hale getirerek Google, Bing ve diğer arama motorlarındaki arama sonuçlarındaki sıralamanızı veya görünürlüğünüzü artırmaya çalışır.
İç SEO’nun Amacı Nedir?
Daha yüksek arama sıralaması, sitenize daha fazla ziyaretçi ve daha fazla geri dönüş, İç SEO’nun faydaları olarak sayılabilir. İç SEO’nun faydaları göstermesi zaman alır, ancak bir kez gösterdiğinde online sıralamalarınızı ve satışlarınızı artırabilir.
Odaklanmak Gereken İç SEO Sıralama Öğeleri Nelerdir?
İç SEO söz konusu olduğunda, çeşitli farklı sıralama öğeleriniz vardır. Tüm bu değişkenler optimize edilmelidir. Bu değişkenlerin her birini geliştirmek için zaman ayırmak, arama motoru sıralamalarınızı artırabilir ve web sitenizi daha rekabetçi ve yenilmesi zor hale getirebilir.
Aşağıdaki sayfa optimizasyon faktörlerine odaklanmalısınız:
- URL
- Başlık etiketi
- Meta Açıklaması
- Alt etiketler
- Anahtar kelimeler
- İçerik
- Hız
- Medya
- Mobil uyumluluk
İç SEO’yu Optimize Etmenin En İyi Yolu Nedir?
Hangi öğelerin onu etkilediğini bildiğinize göre, İç SEO’nuzu optimize etmeye başlayabilirsiniz. Hem sitenizi optimize etmenin hem de sonuçları görmenin zaman alacağını unutmayın. Öte yandan, bu yönler için en iyi uygulamaları takip etmek, algoritma değişikliklerine dayanabilecek bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olabilir.
URL
Sayfanın konusunun kısa açıklamaları, web sitenizin sayfalarının URL’lerinde yer almalıdır. Anahtar kelimenizi büyük bir karışık sayı dizisi yerine URL’nize dahil etmek, sitenize erişimi kolaylaştırmanın yanı sıra, kullanıcılara sayfa konularınız hakkında daha iyi bir fikir sağlar. Sitenizin mimarisini geliştirmek ve alakalı arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olmak için net, sıralı URL’ler kullanın.
Başlık Etiketi
Google’ın arama motoru sonuç sayfalarında gösterebilmesi için sayfanızın ne hakkında olduğunu bilmesi gerekir. Her sayfanın başlık etiketinde belirli anahtar kelimeler kullanırsanız, arama motoru tarayıcılarının web sitenizi anlaması daha kolaydır.
Meta Açıklaması
Bir meta açıklamanın sayfa optimizasyonu üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak, kullanıcıların sayfanız hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olan bir araçtır.
Başlık etiketleri
Başlık etiketleri söz konusu olduğunda hem arama motorları hem de kullanıcılar için başlık etiketleri kullanmak istersiniz. Metniniz boyunca, onu bölmek ve tüketiciler için daha okunaklı ve gözden kaçabilir hale getirmek için başlık etiketlerini kullanın. Arama motorlarına sayfanız hakkında daha fazla bilgi vermek için ana veya ilgili anahtar kelimelerinizi de ekleyebilirsiniz. Başlık etiketlerinizi oluştururken ana teriminizi hedeflemek için H1 etiketini kullanmayı asla unutmayın.
Alt etiketler
Arama motorları multimedyayı göremediğinden, ne olduğunu açıklamak için alt etiketlere güvenirler. Örneğin, bir elmanın anlık görüntüsüne sahipseniz, alt etiketiniz “kırmızı tatlı elma” olabilir. Google’ın ne üzerinde çalıştığınızı daha iyi anlayabilmesi için görüntü dosyalarına açıklayıcı başlıklar da verebilirsiniz. Multimedya içeriğinizin bir alt etiketi olduğundan emin olun. Google’ın yanı sıra alt etiketler, içeriğinizi göremeyen veya içerikle etkileşime geçemeyen kişilere de yardımcı olur. Alt etiketleri kullanırsanız sitenizi ziyaret eden herkes içeriğinizi anlayabilir.
Anahtar Kelimeler
Web sitenizin her sayfasında, sayfanın konusunu açıklayan metin içeriği bulunmalıdır. “Bize Ulaşın” sayfası gibi genellikle optimize edilmemiş bölümler bile şirketinizin internet görünürlüğü oluşturmasına yardımcı olabilir. Anahtar kelimeleri sayfanızın metnine dahil etmek, Google’ın onu okumasına ve uygun şekilde sıralamasına yardımcı olur. Sitenizdeki her sayfa için anahtar kelime araştırması yapmalı ve bir anahtar kelime listesi oluşturmalısınız. anahtar kelime araştırma araçları veya uygulamaları/servisleri, tüketicilerin ürün ve hizmetlerinizi aradıklarında ne aradıklarını anlamanıza yardımcı olabilir.
İçerik
İç SEO optimizasyonu, büyük ölçüde içeriğe dayanır. Kullanıcılara içerik sağlayarak sitenizi ziyaret etmeleri için bir neden verirsiniz. İnsanlar, bir blog gönderisini okumak veya bir ürün sayfasına bakmak için içeriğinize bakar. Arama motorları, içeriğinizi optimize ederseniz daha iyi anlayabilir ve sıralayabilir, bu da daha fazla kişinin web sitenizi bulmasını sağlayabilir.
İçerik için İç SEO’yu oluşturan uygulamalar şunlardır:
- -Başlıklarda ve paragraflarda anahtar kelimelerinizi kullanın.
- -İçeriğinizi gözden geçirilebilir başlıklara ayırın.
- -Öne çıkmasına yardımcı olmak için içeriğinize fotoğraf ekleyin.
- -İçeriklerinizin yazım ve noktalama açısından doğru yazıldığından emin olun.
- -İçeriğinizi güvenilir kılın
Sayfa Yükleme Süresi
Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar, yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse bir sayfayı terk eder. İnsanlar düşündüğünüzden daha fazla bir şekilde bilgiye ihtiyaç duyuyor ve bunu bir an önce istiyorlar. Sayfa hızı, Google gibi arama motorları için de bir sıralama öğesidir.
Dahili Bağlantı
İç SEO söz konusu olduğunda, dahili bağlantı bazen göz ardı edilir. Ancak siteniz büyüdükçe dahili bir bağlantı stratejisine sahip olmak hayati önem taşır. Dahili bağlantı, tarayıcıların sitenizi keşfetmesine, yeni materyalleri keşfetmesine ve diğer sayfaların bağlamını kavramasına yardımcı olur.
Görüntüler
Görseller hem SEO hem de kullanıcılar için önemlidir. İçeriğinizi bölmek için görselleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, ifade edilmesi zor olan karmaşık prosedürler veya özellikler gibi bağlam da sağlayabilirsiniz. Stok fotoğraflardan yaratıcı grafiklere ve ekran görüntülerine kadar, metninize dilediğiniz gibi görseller ekleyebilirsiniz.
Mobil Uyumluluk
Mobil cihazlar tüm İnternet trafiğinin yarısından fazlasını oluşturduğundan, mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak çok önemlidir. Akıllı telefon ve tablet kullanan kişiler sitenize erişemiyorsa, arama motoru sıralamalarınız zarar görecektir. Mobil uyumluluk veya yanıt verme, Google gibi arama motorları tarafından kullanılan bir sıralama kriteridir. Bu, siteniz mobil uyumlu değilse, önemli müşteri adaylarını ve nakit kaybını yaşadığınız anlamına gelir.