Google, Bing ve diğerleri gibi arama motorlarında sitenizin organik trafiğini ve derecelendirmesini artırma uygulaması, arama motoru optimizasyonu (SEO) olarak bilinir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra yüksek kaliteli içerik geliştirmek, sitenizin teknik durumunu kontrol etmek, geri bağlantılar almak için içeriğinizi genişletmek ve sitenizin yerel arama varlığını güncel tutmak gibi şeyleri içerir. SEO, arama motorlarını, kullanıcıların sorunlarına en iyi, en yetkili ve en kapsamlı yanıt olarak bilgilerinizi tanıtmaya ikna etme sanatı ve bilimidir. Arama motoru botları, web sayfalarındaki bir veri dizini derlemek için web sitelerini taratır. WEB, botların (veya bu durumda örümceklerin) bağlantılar aracılığıyla sayfadan sayfaya gezinmesi bakımından bir örümcek ağına benzer. Botlar tüm bu verileri topladıktan sonra bir indeks oluşturulur. Dizin daha sonra, kullanıcı sorgularına bağlı olarak sayfaların arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) nerede gösterilmesi gerektiğini belirlemek için yüzlerce sıralama faktörünü kullanan arama motoru algoritmaları tarafından incelenir.
SEO’nun önemi nedir?
Arama motoru optimizasyonu, web sitenize ücretsiz ziyaretçiler çeker. Bir kullanıcının sorgusuna cevap veren yüksek kaliteli sayfalar yayınlarsanız SERP’lerin en üstünde görünecektir. Bu, arama yapanların web siteniz ve şirketiniz hakkında bilgi edinmesi için harika bir alandır.
En İyi SEO Sıralaması Faktörleri
Peki, anahtar kelime doldurma olmazsa ne işe yarar? Google ve diğer arama motorları, sonuçlarını etkileyen tüm faktörleri sağlamaz. Bununla birlikte, yeterli yönlendirme sağlarlar. Örneğin, önemli Google sıralama değişkenlerini kapsamlı bir şekilde anlayabilirsiniz. Gerçekte, belgelenmiş 200’den fazla Google sıralama faktörü vardır. Binlerce algoritma ince ayarları da meydana geldi. Hangisinin hala işe yarayıp hangilerinin yaramadığını anlamak çok fazla iş gibi görünüyor olabilir. Fakat durum böyle değil. Tüm özelliklerin veya sinyallerin eşit derecede önemli olmadığını bilmek önemlidir. Bazıları diğerlerinden daha fazla etkiye sahiptir. Zor olan, bunların ne olduğunu bulmaktır. Bazı görüş farklılıkları olsa da, SEO uzmanları aşağıdakilerin 2022’deki en önemli SEO sıralama değişkenleri olduğu konusunda hemfikir.
İçerik
SEO söz konusu olduğunda içerik kraldır. Google, sıralama sisteminde yüksek kaliteli içeriği tercih ettiğini açıkça ortaya koyuyor. Yüksek kalitede olmak ne demektir? Hedef kitlenizi düşünün. Aşağıdakiler, yüksek kaliteli içeriğin bazı nitelikleridir: Yararlı bilgilerle dolu olmalı. Okuyucular, içerikleriniz aracılığıyla sorularına yanıt ve sorunlarına çözüm bulabilmelidir. Başka bir deyişle, değerli ve alakalı olmalıdır. Kullanıcının amacına uygun olmalıdır. Anahtar kelimeler hala kullanışlıdır. Ne yazacağınızı bulmak için, kullanıcıların aradıklarını eşleştirmeniz gerekir. Sonuç olarak, makalenizde alakalı anahtar kelimelere yer verilmelidir. Anahtar kelime doldurma ise ters tepecektir. Bunun yerine eş anlamlıları ve karşılaştırılabilir anahtar kelimeleri kullanın. Ve arama motorları için değil, okuyucularınız için yazmayı unutmayın. İyi yazılmış olması gerekiyor. Bilgileriniz iyi organize edilmiş, anlaşılması basit ve okuyucular için ilginç olmalıdır. Kapsamlı olmak zorunda. Bu genellikle uzun biçimli içerik gerektirir. Ancak bu, tekrarlamanız veya gereksiz ayrıntılar eklemeniz gerektiği anlamına gelmez. Materyaliniz kısa olsa bile yüksek puan alabilir. O da güncellenmelidir. Yenilik, yalnızca başlığınızdaki yılı değil, aynı zamanda fiyatları, ekran görüntülerini ve gerektiğinde diğer hususları da güncellemeyi gerektirir. Bir uygulama örneği vermemiz gerekirse Google’ın AI destekli algoritması RankBrain, bir web sayfasının nasıl sıralanacağını belirler. Hangi sayfaların alakalı ve değerli olduğunu belirlemek için kullanıcı etkinliğine yönelik arama sonuçlarını inceler. Bir kullanıcı bir sayfayı tıklayıp okumak için kaldığında, bu içeriğin kalitesinin bir göstergesidir. Sonuç olarak, sayfada geçirilen süre ve hemen çıkma oranı önemli olan göstergelerdir.
Mobil
Tüm web trafiğinin %55’inden fazlasını oluşturan mobil cihazlarla Google, mobil öncelikli dizine eklemeyi başlattı. Bu, bir web sitesinin önce mobil sürümünün, ardından masaüstü sürümünün dizine eklendiği anlamına gelir.
Web sitenizin hala iki versiyonu varsa, mobil versiyon optimize edilmelidir. Daha da iyisi, mobil uyumlu, mobil için optimize edilmiş veya mobil uyumlu tek bir sürüm kullanın. Peki, ikisi arasındaki fark nedir? Site mobil uyumlu sürüm. Bu, sitenizin mobil cihazlar için optimize edilmiş bir sürümüdür. Sadece masaüstü sürümünün boyutunu küçültür. Bu ideal bir seçenek değil çünkü kutular ve menüler gibi kalabalık sayfa öğeleriyle karşılaşabilirsiniz.
Direkt Mobil uyumlu. Bu sürüm en iyi mobil cihazda görülür. Genellikle tek sütunlu bir düzene, kolay gezinmeye ve temiz bir görünüme sahiptir. Bir PC’de görüldüğünde, çok basit görünebilir.
Tasarım, cihaza ve ekran boyutuna göre ölçeklenir, yeniden biçimlendirilir ve yeniden yapılandırılır, bu da onu çok daha çok yönlü hale getirir. Bu, herhangi bir mobil veya masaüstü cihazda harika görünmesi gerektiği anlamına gelir. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirmek, tüketicilerin bilgilerinizi okuma ve keşfetme olasılığını artırır. Sonuç olarak, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma şansınız artar.
Kullanıcı deneyimi
Yüklenmesi sonsuzluk kadar sürerse, mobil uyumlu bir web sitesi ne işe yarar? Veya web sitenizde gezinmek zorsa, insanların ne kadar süre kalacağını düşünüyorsunuz? Sonuç olarak, bir diğer önemli SEO sıralama faktörü kullanıcı deneyimidir. Mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamak için üç faktöre odaklanmalısınız: sayfa hızı, site mimarisi ve güvenlik.
Sayfa yükleme süresi: Web sitenizin yıldırım hızında olması demektir.
Bu, Google tarafından Sayfa Deneyimi olarak adlandırılır ve üç Önemli Web Verisini dikkate alır: En Büyük İçerikli Boyama (LCP), İlk Giriş Gecikmesi (FID) ve Kümülatif Düzen Kayması (CLS). LCP, sayfanızın en büyük içeriğinin yüklenmesinin ne kadar süreceğini etkiler. FID, sayfanızın bir tıklama ile kullanıcı etkileşimine ne kadar hızlı yanıt verdiğini gösteren bir ölçümdür. CLS, yüklendiğinde ekranda açılır form gibi hareketli öğeler olup olmadığını kontrol eder.
Web sitesinin yapısı: Bu, web sitenizin yapısını ifade eder. Sayfa hiyerarşisi, gezinme menüleri ve sayfaların birbirine nasıl bağlandığı gibi bilgilerinizi nasıl düzenlediğinizi ifade eder. Site mimarinizi SEO dostu yapmak, kullanıcılarınızın ihtiyaç duydukları bilgilere erişmesini kolaylaştırır. Ayrıca, arama motoru tarayıcılarının ek sayfaları keşfetmesine ve dizine eklemesine yardımcı olur.
Güvenlik: Google, web sitenizin güvenliğine çok fazla ağırlık verir. Bu, web sitenizi güvenilir bir kaynak olarak sunar. HTTP yerine HTTPS kullanırsanız, web siteniz arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacaktır.
Sayfa İçi Optimizasyon
Arama motorlarının web sitenizi kolayca anlamasına ve hangi materyalin izleyiciler için yararlı olduğunu belirlemesine izin verin. Bu, içerik optimizasyonu kullanılarak gerçekleştirilir. Aşağıdakiler, odaklanmanız gereken unsurlardan bazılarıdır:
Başlık: Her sayfanın veya gönderinin başlığı, organik arama sıralamasında etkilidir. Bununla birlikte, SEO üzerinde etkisi olan tıklama oranlarında daha büyük bir etkiye sahiptir. Kullanıcılar bilgilerin ne hakkında olduğunu anlamalı ve onları tıklamaya ikna edecek kadar çekici olmalıdır.
Meta verilerin açıklaması: Bu, arama sonuçlarında başlığın altında görüntülenen açıklamadır. Kendiniz yazmaz ve optimize etmezseniz, Google sayfanızın açıklayıcı olabilecek veya olmayabilecek ilk paragrafını görüntüler. Başlık etiketleri gibi meta açıklamaları, sıralamaya yardımcı olmaz, ancak tıklama oranlarını artırır.
Başlık etiketleri: Sayfanın en üstünde görünen etiketlerdir. Başlıklarınız ve alt başlıklarınız için H1 ila H6 başlık etiketleri kullanılmalıdır. İzleyicilerin sayfanızın yapısını hızlı bir şekilde taramasını kolaylaştırırlar. Ayrıca arama motorlarına anahtar kelime açısından zengin içerik sağlarlar.
Görüntüler: Görüntüler, çizelgeler ve grafikler gibi görsel bileşenleri dahil ederek daha iyi bir kullanıcı deneyimi elde edilir. Fotoğraflarınızın alakalı başlıklara sahip olduğundan ve alt metnin dahil edildiğinden emin olun. Bu, özellikle Google Görsel Arama için SEO’nuzu geliştirir.
Backlink
Backlinkler hala SEO’daki en önemli sıralama değişkenlerinden biridir. Google’ın ilk sıralama sistemi olan PageRank, ağırlıklı olarak Backlink’lere odaklanmıştır. Size bağlanan daha fazla web sitesi olursa daha fazla otorite kazanırsınız. Bu, Google’a arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanız gerektiğini söyler. Backlink oluşturmak için bazı yönergeler:
Backlink satın alınmamalıdır: web siteniz Google tarafından cezalandırılacaktır. Bir hizmetten geri bağlantı satın alırsanız, web siteniz engellenebilir.
Nicelikten çok niteliğe odaklanın: Çok sayıda düşük kaliteli, düşük trafikli site yerine saygın ve yetkili web sitelerinden birkaç Backlink’e sahip olmak tercih edilir. İlgili web sitelerinden Backlink’ler alın.
Bağlantılara bir göz atın: Bağlantının bağlantı metni, mümkün olduğu kadar hedef anahtar kelimenizi ve bunun bir “takip et” bağlantısı olduğu gerçeğini içermelidir. Aksi takdirde, arama motorları, ekli “izleme yok” etiketine sahipse bağlantıyı yok sayar.
Saygın web sitelerine ulaşmak ve onlardan sizinkine bağlantı vermelerini istemek faydalı olsa da, ilk etapta bağlantı kurmaya değer materyallere sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Bu, faydalı ve paylaşılabilir materyallerin yaratılmasıyla ilgilidir.
En İyi Arama Motorları
SEO sıralamalarınızı kontrol ederken Google’ın dünyadaki tek arama motoru olduğuna inanabilirsiniz. Doğru, en popüler arama motorudur, ancak web sitenize trafik sağlayabilecek diğer arama motorlarını görmezden gelirseniz, kendinize bir kötülük yapmış olursunuz. Pazar payına göre, bunlar dünyanın en iyi beş arama motorudur:
Google: Eylül 2021 itibarıyla %86,64 pazar payıyla Google, tüm ülkelerde ve tüm cihazlarda açık ara liderdir.
Microsoft Bing: Windows PC’ler için varsayılan arama motoru olmasına rağmen, %6,79’luk payla ikinci sırada yer alıyor. Yine de Microsoft Bing, Google’ın en iyi alternatifi olmaya devam ediyor.
Yahoo!: Web dizinlerinin büyükbabası Yahoo! Arama, tamamen Bing tarafından desteklenmektedir ve %2,79 pazar payına sahiptir.
Baidu: Baidu, yalnızca Çince olarak mevcut olmasına rağmen, Çin’in en popüler arama motorudur.
Yandex.ru: Rusya’nın en popüler arama motoru olan Yandex.ru, internette en çok ziyaret edilen 5 arama motorundan biridir.