Çoğu modern insan, akıllı telefonu sadece aramalarda kullanmak için günlerini hayal etmekte zorlanır. Günümüzde çoğu mobil cihaz, arkalarındaki ana hedefin üzerinde daha ötesine çoktan geçti. Telefon görüşmeleri yapmak ve basit anlık mesajlar göndermek çok sıradan etkenler oldu. Bugün oldukça basit bir cep telefonu bile, binlerce insanı giderek daha fazla uygulamanın minnettar kullanıcılarına dönüştüren, günlük kullanım için çeşitli uygulamaları barındıran bir platform haline dönmektedir. Basit veya karmaşık, bilgilendirici veya eğlenceli uygulamalar yapılmaktadır. Bununla birlikte minimalist veya parlak ve akılda kalıcı ayrıntılarla dolu olmaktadır. Öyle ki pratik veya eğlenceli, ihtiyaç duyan kullanıcıyı karşılayarak hayatı daha iyi hale getiren mobil uygulamalar hayatımızın önemli birer parçası haline gelmiştir.
Günümüzde mevcut uygulamaların çeşitliliği, kullanıcıların çok çeşitli şeyleri yalnızca cep telefonlarını kullanarak yapmalarını sağlar. Yarın için alarm kurmak, bir sonraki haftanın masraflarını hesaplamak veya messenger uygulaması üzerinden sevdiklerinize selfie göndermek bazılarıdır.
Herhangi bir yaratıcı süreçte olduğu gibi, bir mobil uygulamayı yoktan var etmek, her özel durumda kendine özgü özellikleri ve özellikleri olan karmaşık ve karmaşık bir süreçtir. Yine de, mobil telefonlar için çeşitli uygulamalar yaratma konusundaki kapsamlı deneyimine dayanarak, bu süreç için aşağıdakiler gibi birkaç tipik yaratıcı aşama tanımlamak mümkündür:
- Görevin ve işlerin ilk kapsamının belirlenmesi
- Pazar Araştırması
- Telefon Çerçeveleme
- Prototip
- Kullanıcı ara yüz tasarımı
- Animasyonlar
- Testler
- Güncellemeler
Aşamaların sırasını görmenize rağmen, sonraki aşamaların yalnızca bir önceki aşama tamamlandığında başlayacağı anlamına gelmez. Bu tür bir doğrusal bağımlılığı hayal etmek imkansızdır. Çünkü birçok süreç ve aşama, sunulan listede sonuç olmasa bile birbirine bağlıdır. Dahası, bazıları test veya tahmin gibi burada ortaya çıkıyor ve tüm uygulama oluşturma süreci için yayılıyor. Şimdi ince bir fikrin nasıl gerçek bir mobil uygulamaya dönüştüğünü görmek için bu yoldan adım adım gidelim.
Görevin ve ilk iş kapsamının belirlenmesi
Logo tasarım aşamalarını göz önünde bulundurarak yazımızda daha önce de belirttiğimiz gibi, görevi belirleme noktası tüm tasarımın ve ardından geliştirme sürecinin temelidir. Bu noktada, tasarımcılar ve geliştiriciler ekibi, hedefe doğru yolu işaretlemek için müşteriden maksimum bilgiyi almalıdır. Aklında bir hedef olmadan yürüyen, muhtemelen hiçbir yere varamaz. Ürün tasarımında da aynı şekilde çalışır. Sonucu elde etmek için yolun en başından hedefleri açıkça belirlemelisiniz. Bu, yolculuğun sonunda hedeflerin tamamen aynı kalması gerektiği anlamına gelmez. Hedefler yaratıcı süreç, araştırma ve testte az çok değişebileceğinden uygun esneklik düzeyi belirlenmelidir. Yine de, başlangıçta genel hedefler belirlenmezse, yaratıcı süreç kolayca bir karmaşaya dönüşebilir.
Uzun uygulamalarda gördüğümüz bir diğer hayati ipucu da şudur. Müşterilerle iletişim kurarken sadece onların isteklerini değil, aynı zamanda bu isteklerin arkasındaki fikirleri ve nedenleri de almaya çalışmalısınız. Müşterinizin neden belirli renkleri, şekilleri veya geçişleri görmek istediğini anlarsanız, müşterinin ve aynı zamanda kullanıcının istediği sonucu verecek bu fikirlerin diğer gerçekleştirme yöntemlerini (gerekirse) haklı çıkarmanız daha kolay olacaktır.
Müşteriden ne kadar çok bilgi alırsanız, doğru yönü ayarlamak için o kadar iyi olur. Tasarım özetleri, aramalar ve Skype konferansları, sohbetler, beyin fırtınası oturumları, ruh hali panoları, üretken çalışma için iyi bir başlangıç çizgisini oluşturabilir. Bizim durumumuzda, bu yolculuk noktası, müşterilerle ilk iletişim hattını üstlenen ve müşteri ile yaratıcı ekip arasındaki köprüyü kurma konusunda deneyimli satış yöneticileri ve iş analistleri tarafından başlatılır.
Mobil tasarım ile ilgili olarak hedef kitlede önemlidir. Bu aşamada bazı dikkate almanız gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar;
- Hedef Kitle
- Coğrafi Konum ile hedeflemeler
- Şirketinizin kimliği ile anahtar kelimeleri
- Uygulamadaki hayati önem taşıyan unsurlar
- Tercih edilecek görseller
- Uygulamanın kullanılabileceği cihazlar
- Varsa kurumsal kimlik
- Diğer özel tercihler
Açıkçası, liste tamamen dolu değil, yine de genel bir tasarım ve geliştirme akışı oluşturmak için gereken en önemli pozisyonları içermektedir. Bu aşamanın sonucu, projenin daha fazla tahmin edilmesi, mantıksal kilometre taşları ve sprintlerin planlanması ve ayrıca verimli tasarım ve geliştirme çözümlerimizin çalıştırılması için temel oluşturan çeşitli bilgi bloklarıdır.
Tahmin
Önceki aşamada toplanan veriler, iş analistlerinin ve satış yöneticilerinin, müşteriye proje için gereken süre ve dolayısıyla planlanan maliyetler hakkında birinci düzey tahminde bulunmalarını sağlar. Herhangi bir yaratıcı süreçte olduğu gibi, tüm proje boyunca aynı kalacak tamamen kesin bir tahmin yapmak neredeyse imkânsızdır. Bu, tasarım sürecinin her aşamasından sonra geri alınması ve gözden geçirilmesi gereken verilerdir. Elbette, oldukça basit, net bir yapıya sahip ve çok sayıda ekran veya öğe içermeyen bazı ürünler olabilir, bu nedenle tahmin, müşterinin verilerinin ve isteklerinin işlenmesinin ilk aşamalarından itibaren oldukça kesin olacaktır. Bununla birlikte, proje ne kadar karmaşıksa, tahmin incelemeleri ve ayarlamalar yapma şansı o kadar yüksek olur.
Bu akış, tam donanımlı ekipler durumunda mükemmele yakındır. Bu, iş analistinin tasarımcıları ve geliştiricileri, daha gerçek ve kesin zaman ve maliyet planlaması sağlayabilen en erken analiz ve tahmin adımlarından itibaren değerlendirme sürecine dahil edebileceği anlamına gelir.. Ayrıca, tartışmaya katılan uzmanlar, uygulama tasarımı ve geliştirmesi için gereken zaman ve kaynakları etkileyen teknik ayrıntılar ve faktörler hakkında birçok bilgi ve deneyime katkıda bulunabilirler.
Kullanıcı/pazar araştırması
Bu, belirlenen görev ve amaçlara dayalı olarak, tasarımcının gelecekteki uygulamanın çalışacağı ortamın derinliklerine inerek yola başladığı aşamadır. Araştırma aşaması genellikle aynı anda iki yönde ilerler. Bunlar; kullanıcı araştırması ve pazar araştırmasıdır.
Kullanıcı araştırması, tercihlerini ve psikolojik özelliklerini, renkler, stilistik kararlar ve etkileşim mantığı gibi farklı faktörlerin tanımlanan grubun duyguları ve deneyimi üzerindeki etkisini, bilgi kaynaklarını ve yaratıcı performans yollarını anlamak için temel hedef kitlenin ayrıntılarına derinlemesine girmek anlamına gelir. Bu, kullanıcıların ilgisini çekebilir ve onları aktif hale getirebilir. Pazarlama araştırması, öncelikle rakipler tarafından kullanılan yaratıcı çözümler perspektifinde pazar segmentini keşfetmek anlamına gelir. Görsel tasarım, ürünün kalabalığın arasından sıyrılmasını ve potansiyel müşterinin dikkatini çekmesini sağlayacak özgün ve tanınabilir bir stil yaratmayı varsayar.