Blog

En Çok E-ihracat Yaptığımız Ülkeler

Ülkemiz açısından ekonominin lokomotifi olan ihracat dijital ortamlar sayesinde ön plana çıkarken en çok e-ihracat yaptığımız ülkeler ticari firmalar tarafından araştırma konusu haline getirilmektedir. Burada amaç rekabet ile yapılan ihracat rakamlarından pay kapmak olmaktadır. Bununla birlikte dost ülkeler en çok e-ihracat yaptığımız ülkeler olarak başı çeker.
Geçtiğimiz yıllarda ortaya konulan pandemi süreci ile dijital ortamlar ön plana çıktı. Bu aşamada kendisine listede yer bulan e-ihracat internet sayesinde sürdürülebilir ticaretin yolu oldu. Her ürün için e-ticaretin kapısı açılırken farklı ülkelere gönderilen ürünlerde gümrük kuralları önemli noktalar haline geldi. Burada kurallar çerçevesinde ürünlerin ihraç edilmesi gerekirken yasalara uygun olarak farklı ülkelere yapılan ihracatlar firmaların kazancını artıran etmenlerden biri olarak kayıtlara geçmektedir.

Türkiye’den En Çok E-İhracat Yapılan Ülkeler

E-ihracat konusunun başında giyim, aksesuar, ayakkabı, saat, mücevherler, otomotik yedek parçaları ile elektronik ürünler gelmektedir. Bu sayede daha çok ürün ihraç etmenin yolu açılmaktadır. E-ihracat ile ulusal sınırları dışına çıkmanız sizlerin yabancı dillerle müşteri hizmetleri sunmanız gerektiğini göstermektedir. Burada müşteriye uygun bir yaklaşım her zaman kazancınızı artıracak ve şirketinizi yukarılara taşıyacak başlıca etken olmaktadır.
Ticari firmalar açısından ihracat yapmanın yolu e-ticarete yöneldi. Bu aşamada özellikle Türkiye’den en çok e-ihracat yapılan ülkeler şunlardır;

  • Almanya
  • ABD
  • Fransa
  • Suudi Arabistan
  • İtalya
  • Birleşik Krallık
  • Hollanda
  • Ürdün
  • İspanya
  • Katar
  • Birleşik Arap Emirlikleri

İhracat Nedir?

İhracat, basit bir ifadeyle, bir ülkede üretilen ancak daha sonra başka bir ülkede satılan mal ve ürünleri satma eylemidir. İhracatın amacı, yeni pazarlara açılmak ve kendi ülkelerine kıyasla daha iyi brüt marjlar elde etmektir. Bununla birlikte dijital ortamlar ve internet sayesinde gerçekleştirilen e-ihracat operasyon masraflarını en aza indiren, böylelikle daha çok kazan vaat eden bir satış şekli olmaktadır.

Dünyadaki hemen hemen her işletme için ihracat, işlerini ölçeklendirmek ve büyütmek için çok önemlidir. İhracat ayrıca bir işletmenin gelirini çeşitlendirmeye ve korumaya hatta daha ilerilere taşımaya yardımcı olur.

İhracatın Zorlukları

Her türlü işi yapmanın belirli zorlukları ve güçlükleri vardır. Özellikle e-ticaret ile e-ihracat sizlere kolaylık sağladığı kadar zorlukları ile ön plana çıkabilir. Bir ihracatçı olarak karşılaşabileceğiniz bazı zorluklar aşağıdadır:

Yeni potansiyel alıcılar bulmak

Dış pazarlara ihracat, önceden planlama ve analiz gerektirir. Örneğin, bu tür pazarlarda referansınız olmayabileceğinden, ürünleriniz için küresel alıcıları kolayca bulmanız kolay değildir. Ayrıca, kültürel farklılığın işinizi etkilemesine engel olmayacak bir strateji oluşturmanız gerekecektir.
Doğru alıcıyı bulmak çocuk oyuncağı değildir. Ancak internet ile ürün kategorileriniz için güvenilir ve gelişmekte olan alıcılar bulabilir ve potansiyel alıcıların bir listesini oluşturabilirsiniz.

Belirli bir ürün için doğru pazarı bulmak

Belirli bir pazara ihraç etmek için doğru ürünü seçmek, küresel ticaretteki en büyük zorluklardan biridir. Her pazarın farklı ihtiyaçları ve gereksinimleri vardır. Ele geçirmeyi hedeflediğiniz pazarları araştırmak, söz konusu pazarlardaki alıcıları bulmak ve aynı şekilde ürün trendlerini not etmek önemlidir.
Her ihracatçı kâr etmek istese de, bunu dünyanın çeşitli bölgelerine nasıl tedarik ettiğinizi optimize etmek önemlidir. Doğru pazarlar, iş modelinizi yapabilir veya bozabilir. Doğru pazarları seçmek için, veri odaklı iş kararları almanıza yardımcı olacak bir tedarik zinciri veri ve araştırma platformuna ihtiyacınız var.

Vergileri Tarifeleri

Bazı ürünlere devlet tarafından uygulanan ihracat vergileri bulunmaktadır. İhracat vergilerinin yanı sıra, ihracatı etkileyen ithalat tarifeleri de bulunmaktadır. İthalat tarifesi, bir ülkenin bir ithalat birimine uyguladığı tarifedir.
Dolayısıyla ürününüzü alacak ya da ithal edecek müşteriler için toplam maliyeti artıracaktır. Hedef ülkenizin ithalat tarifelerini artırması, müşterilerinizin ürünlerinizi satın alma olasılığını etkileyebilir.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için, ürünlerinizi ithalat ve ihracat tarifelerini göz önünde bulundurarak fiyatlandırabilmeniz gerekir. Bu ürünleri müşterilerinize rekabetçi bir fiyatla gönderebildiğinizden emin olun. Tedarikinizi rekabetçi bir şekilde fiyatlandırmanın bir yolu, bir nakliye komisyoncusu kullanmaktır.

Kalite Standartları

İthalat ile ihracat tarifelerine ek olarak, yabancı kalite standartlarını karşılama gerekliliği ihracatçılar için büyük bir zorluk olabilir. Örneğin, birçok işletmenin yeni pazarlar için karşılayamadığı yiyecek ve içecek ürünlerinin ihracatı söz konusu olduğunda katı düzenlemeler vardır. Örneğin baharat söz konusu olduğunda, dünyanın birçok yerinde ülkelerin kendi mevzuatları ile standartlar belirlenmektedir.
Bununla birlikte, diğer bölümlerde de kabul edilen FAQ (Adil Ortalama Kalite) standardı da vardır. Kalite standartlarını karşılamanın yanı sıra, siz ve alıcı arasında kararlaştırıldığı gibi markalama, etiketleme ve paketlemeye de dikkat etmeniz gerekir.