Blog

Metaverse ve E-Ticaret

Dünyanın giderek sanal sistemlere alışması beraberinde dijital konuların, araçların ve de kullanımların sıkça kullanılmaya başladığını belirtmemiz gerekiyor. Teknolojik yönde yapılan yeni başlangıçlarda her zaman çeşitli şüpheler öne çıkıyor olsa da kısa sürede tüketilen bir döngü haline dönüştüğünü görmekteyiz.

Dünyanın giderek sanal sistemlere alışması beraberinde dijital konuların, araçların ve de kullanımların sıkça kullanılmaya başladığını belirtmemiz gerekiyor. Teknolojik yönde yapılan yeni başlangıçlarda her zaman çeşitli şüpheler öne çıkıyor olsa da kısa sürede tüketilen bir döngü haline dönüştüğünü görmekteyiz. Tıpkı birkaç yıl öncesine kadar olmayan fakat günümüzde her insanın kullandığı akıllı telefonlar gibi örnekleyebiliriz.

Günümüz şartlarına ilişkin sürekli yenilenen gelişmeler arasında da tüm dünyayı ilgilendiren metaverse öne çıkmaktadır. Metaverse’nin e-ticaretteki yeri ise oldukça dikkat çekicidir. Çünkü tek bir yenilik sunmayıp günümüzdeki kullanılan ve öne çıkan yenilikleri had safhaya yükselten seçenek olarak biliniyor. Kısaca metaverse etkileşiminin yeni fırsatlar sunması ve gidiş yönünün tahmin edilemez olması yeni nesil e-ticaret sistemini de öne çıkartmaktadır. Sanal gerçeklilik diyebileceğimiz bu sistem aslında yayılmaya başladı. Araştırdığımız konular, dinlediğimiz müzikler, ilgi duyduğumuz ürünler, konuşmalarımız ve insanlığa dair her konuya ilişkin metaverse evreni kapsamında etkileşim göstermesi mümkündür. Bu sayede bir saniye öncesinde düşündüğümüz şey telefonumuz sayesinde karşımıza çıkabilmektedir.

Metaverse Yatırımları

Sanal gerçeklik kapsamında değer kazanmış olan metaverse yatırımları sosyal ticaret, bulut bilişim sistemi, kripto para birimleri, blok zinciri ve daha birçok teknolojik kombinasyonlar ile arttırılmış gerçeklik sunmaktadır. Bu doğrultuda firmaların daha kolay etkileşim göstermesi, güçlenmesi ve sanal Pazar satışlarında beklentisini görebilmesi mümkün hale dönüşüyor.

Metaverse yatırımları kapsamında örnek verebileceğimiz birçok büyük şirketin başında da Amazon ve Microsoft geliyor. Teknoloji şirketlerinin katılım gösterdiği bu döngü radikal bir değişim olarak ta algılanıyor. Çünkü dünyamız önemli ölçekte değişiyor. Giderek yaygınlaşan 5G sistemi kendi içinde birçok durumu kapsıyor. Örnek vermek gerekirse; yıllardır kullandığımız Facebook platformunun markalaşma planı metaverse yatırımları kapsamında önemli değer kazandığını da ispat ediyor. Çünkü bu yatırım kapsamında 10 bin işe alım gerçekleşeceği gibi iş istihdamı da büyümüş oluyor.

Arttırılmış Gerçeklik

Arttırılmış gerçeklik kapsamında belirteceğimiz en baskın konu 2025 yılına kadar olan süreçle ilgilidir. 2025 yılına kadar nüfusun neredeyse tamamı arttırılmış gerçeklik kullanabilecektir. Bu yönde ifade edilen durum metaverse’nin e-ticaretteki yerini de önemli hale getirmektedir. Henüz taze bir kavram olsa dahi e-ticaret sisteminde sanal bağlantı amaçlı çok işe yarayacağı bilinmektedir. Ayrıca tüketici kitlenin alışkanlıklarına yönelik ilerleme sağlayacaktır. Bu duruma yönelik ilk başlıkta belirtmiş olduğumuz sanal gerçeklilik konuyu tam olarak ifade edebilmektedir. Daha da net açıklama yapacak olursak; arkadaşınızla sohbet esnasında beğendiğiniz bir üründen konuştuğunuzu farz edin. Bu ürün hakkında konuşma sonrası telefonunuza baktığınız zaman tam anlamıyla ürünü görebileceksiniz. Aslında bu durum bir süredir yaşanan bir konuydu. İnsanların alışma süreci olarak ta özetlemek mümkündür.

Sanal gerçeklik kapsamında öne çıkan bu durum metaverse sayesinde daha üst noktalara çıkacaktır. Gelişim gösteren teknoloji beraberinde bunu her an hissetmek mümkündür. Henüz tam olarak nereye doğru ilerleme kaydedeceği bilinmese de arttırılmış gerçeklik konusu oldukça dikkat çekmektedir.

E-Ticaret

E-ticaret sistemi birkaç yıldır sürekli kullandığımız sistem olup firmaların online sistem üzerine firma kurması ve bunu yönetmesiyle devam ettirilmektedir. Covid-19 beraberinde pandemi dönemi sonrası birçok şeyin gerçek ihtiyaca dönüşmesi bu ortamdaki etkileşimleri de çoğaltmış bulunuyor. Örneğin; VR ve AR sistemi 2019 yılına kadar riskli olduğu düşünülen ürün olarak benimseniyordu. Fakat 2021 sonrası temel ihtiyaçlarımızdan biri haline dönüştü diyebiliriz. Bu konunun metaverse ile olan ilişkisi ise sanal dünyanın içine tam olarak girdiğimizi gösteren durumla ilişkilidir. Kısaca anlatmak gerekirse; satın almak istenilen ürüne yönelik alım öncesi ürün görselleştirme yeteneğini öne çıkaran özelliklerin e-ticaret mağazaları açısından kuralları yenilediğini söyleyebiliriz.

Yeni Nesil E-Ticaret

Yeni nesil e-ticaret kapsamında oyun, sosyalleşme, alışveriş gibi metaverse kapsamında değer gören konular sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor. Kısmi şekilde geliştiğini hissettiğimiz bu durum aslında çok hızlı bir şekilde yayılan sistemi ve yenidünya düzenini öne çıkarıyor. İnsanların değişim gösteren kararları, hayat düzeni, iş alanı, alışveriş dünyası, oyunlardaki gerçeklik gibi pek çok konuyu içinde barındıran durum metaverse sayesinde geliştirilmektedir. Yeni nesil e-ticaret sistemi de buna bağlıdır.

Yeni nesil ticaret sisteminden faydalanmaya başlamış olan şirketlerde bu alanda öne çıkıyor diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse; tüm ülkelere hizmet verdiği bilinen alibaba.com firması yeni yatırım şeklini benimsemiş durumdadır. Ayrıca Nike, Adidas, MC donalds gibi önemli markalarında bu yatırım şeklini kullandığı görülüyor. İlerleyen zaman diliminde pek çok markanın yer alacağı bu sistem vazgeçilmez hale dönüşecek demek mümkündür. Fakat şuan için net ifadelere yer vermek okuyucular için yanlış olabilir. Milyonlarca insan her gün metaverse araçlarını ve kaynaklarına giriş yaparken aslında oluşan sanal gerçekliliğin farkına varmıyor. Fakat şunu belirtmeliyiz ki akıllı telefon kullanan her insan bu etkileşimi fark etmeden de olsa biraz daha destekliyor. Çünkü kullanılan her kaynak metaverse kaynaklarından biri olarak biliniyor.